Blog Azure Infrastructuur

5 strategieën die de beschikbaarheid en uptime van je Azure-applicatie verhogen

De beschikbaarheid van je applicatie is vanzelfsprekend voor je klanten. Maar als je applicatie om wat voor reden dan ook niet beschikbaar is, heeft dat helaas wel degelijk een grote negatieve invloed op de klanttevredenheid.

Beschikbaarheid is daarom een van de belangrijkste aspecten van cloud computing, omdat het bepaalt hoe goed je applicaties en services voldoen aan de verwachtingen en behoeften van je klanten.

Wesley Haakman

Auteur

Wesley Haakman Principal Azure Architect

Leestijd 4 minuten. Gepubliceerd: 25 maart 2024

Strategieën om uptime en beschikbaarheid te verbeteren

De beschikbaarheid van je applicatie betreft het vermogen van je systeem om operationeel en toegankelijk te blijven, ondanks eventuele storingen, fouten of onderbrekingen. Beschikbaarheid wordt gemeten aan de hand van meetgegevens zoals uptime, downtime en service level agreements (SLA's).
Er is geen pasklare oplossing voor het realiseren van beschikbaarheid in de Cloud, omdat verschillende scenario's en requirements verschillende benaderingen vereisen. Bij Intercept werken we met diverse strategieën die we voor onze klanten implementeren om de beschikbaarheid op Azure aanzienlijk te verhogen. Dit betreft het configureren van de infrastructuur en het implementeren van technologieën om de beschikbaarheid van gegevens en resources te verbeteren. Hieronder lees je onze 5 belangrijkste strategieën!

1. Azure Geo-redundancy

Geo-redundancy betreft het repliceren van je gegevens en bronnen over meerdere geografische regio's om je omgeving te beschermen tegen regionale storingen, netwerkproblemen of calamiteiten. Azure biedt de volgende technologieën voor geo-redundancy:
•    Geo-redundant storage (GRS) kopieert je gegevens naar een secundaire regio;
•    Geo-redundant traffic manager (GTM) leidt je verkeer naar het best beschikbare eindpunt in verschillende regio's;
•    Azure Site Recovery (ASR) maakt het mogelijk om je virtuele machines en applicaties te repliceren en failover uit te voeren in een andere regio.

2. Azure Zone-redundancy

Veel Azure regio's bieden beschikbaarheidszones. Het wordt aanbevolen om je data en resources te verdelen over meerdere beschikbaarheidszones om je omgeving te beschermen tegen storingen op zoneniveau. Denk hierbij aan stroomuitval, hardwarefouten en netwerkstoringen. Beschikbaarheidszones zijn fysiek aparte locaties binnen een regio, die beschikken over onafhankelijke stroomvoorziening, koeling en netwerken. Azure biedt de volgende technologieën om zone-redundancy te implementeren: 
•    Zone-redundant storage (ZRS) repliceert je gegevens gelijktijdig over drie zones;
•    Zone-redundant services repliceert en bedient services (zoals virtuele machines, load balancers en SQL-databases) automatisch over verschillende zones.

3. Azure Backup service

Met Azure Backup kun je back-ups van je data en resources maken en herstellen. Zo kun je je omgeving beschermen tegen onbedoelde gegevensverwijdering, corruptie of malware. Met Azure Backup configureer je eenvoudig je back-upbeleid, bewaartermijnen, encryptie-instellingen en herstelpunten. Daarbij kun je de status en gezondheid van je back-up bewaken. Je kunt je gegevens altijd terugzetten naar de originele of een alternatieve locatie, of naar een ander tijdstip.

4. Azure Recovery Services

Deze strategie omvat het maken en uitvoeren van (nood)herstelplannen voor je data en bronnen ten behoeve van de continuïteit van je business. Azure Recovery Services is een set van services bestaande uit Azure Site Recovery, Azure Backup en Azure Migrate. Deze services helpen je bij het repliceren, back-uppen, herstellen en migreren van je workloads op Azure. Je kunt Azure Recovery Services gebruiken om herstelprocessen te orkestreren en te automatiseren, herstelplannen te testen en de staat van het herstel te monitoren.

5. Infrastructure as Code 

Met Infrastructure as Code (IaC) kun je je infrastructuur en resources als code met behulp van versiegestuurde templates definiëren en managen. Hierdoor kun je snellere, consistentere en herhaalbare implementaties en updates doorvoeren. 
Azure biedt tools en frameworks om Infrastructure as Code te ondersteunen, zoals Azure Resource Manager (ARM) templates, Azure Bicep en Azure DevOps. Je kunt deze tools gebruiken om je infrastructuur en resources op Azure te creëren, implementeren en updaten met een modulaire en schaalbare methode. Je kunt Infrastructure as Code ook gebruiken om je infrastructuur uit te rollen naar verschillende regio's, omgevingen en subscriptions, als onderdeel van je strategie.

Uptime strategieën en SLA’s

De beschikbaarheid van je data en resources op Azure hangt grotendeels af van hoe je je infrastructuur configureert en welke technologieën je implementeert. Je kunt kiezen uit verschillende opties om aan je requirements voor beschikbaarheid en noodherstel te voldoen. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met de kosten en afwegingen die daarbij komen kijken. Hou met het ontwerpen van je infrastructuur je service level agreements (SLA's) in gedachten. Zo zorg je ervoor dat je altijd het verwachte performance niveau en de verwachte beschikbaarheid kunt leveren aan je eindklanten.

Marc Bosgoed

Hulp nodig met je uptime in Azure?

Neem contact met ons op en samen bespreken we de beste strategie voor jouw applicatie!

Neem contact op