Blog

Ontdek de voor- en nadelen van de afnamemodellen van Microsoft cloud services

Voor alle ondernemers die toe zijn aan de volgende stap, bijvoorbeeld in Azure of Micorosft 365 oplossingen, is er een passend afnamemodel. Microsoft hanteert verschillende modellen, elk met eigen voor- of nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Gepubliceerd: 05 oktober 2022

Ben je van plan gebruik te maken van de cloud oplossingen van Microsoft? Of maak je gebruik van deze cloud services en vraag je je af welk afnamemodel van Microsoft licenties het best bij je past? Je kunt clouddiensten zoals Microsoft Azure, Office365 en Dynamics aanschaffen via verschillende manieren. Bijvoorbeeld via het Pay as You Go Model die met een creditcard afgerekend wordt, een Enterprise Agreement en het Cloud Solution Provider (CSP) programma of MACC. De voorwaarden en kostenstructuren kunnen de afnamemodellen erg complex maken.

Alle licenties hebben eigen voor- en nadelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

  1. Pay-as-you-go;
  2. Enterprise Agreement;
  3. Cloud Solution Provider;
  4. Microsoft Azure Consumption Commitment

 

Pay-as-you-Go, direct of Creditcard

We beginnen met de meest eenvoudige manier van betalen. Je gaat naar de website van Microsoft, legt producten of diensten naar wens in een digitaal winkelmandje, koppelt je creditcard en betaalt. Dit noemen we Pay-as-you-Go of Direct.

  • Voordeel: je hebt direct gemak van de diensten en kunt aan de slag. Hierdoor is het een gemakkelijk instapmodel om Microsoft clouddiensten te gebruiken.

  • Nadeel: bij direct val je altijd in de hoogste prijscategorie, je betaalt de listprijs. Je mist daarnaast een expert die je tips en trucs geeft en je hebt geen sparringpartner die verstand van zaken heeft waar je op terug kan vallen. Ook is een creditcardstructuur lastig schaalbaar. Wat als je creditcardlimiet is verstreken? Hierbij geldt tegenwoordig wel dat als je boven een bepaald bedrag per maand komt Microsoft ook de mogelijkheid biedt om via een factuur te betalen.

Organisaties die op zoek zijn naar flexibiliteit kunnen beter even verder kijken.

Enterprise Agreement


Een wat oudere variant, en eigenlijk zelfs al verouderde variant, de Enterprise Agreement. In een Enterprise Agreement committeer je je voor een bepaalde looptijd (3 jaar) en voor een bepaald bedrag aan de diensten van Microsoft. Houd er wel rekening mee dat je minimaal 500 werkplekken (commercieel) en 250 werkplekken (niet-commercieel) moet hebben. Deze variant is dus vooral aantrekkelijk voor grotere bedrijven die graag centraal willen inkopen.

  • Voordeel: je kunt grootschalig inkopen en ontvangt bij een Enterprise Agreement ook ondersteuning vanuit Microsoft. Daarnaast leg je ook kortingen en prijsafspraken vast. Heb je vragen of problemen? Dan ben je snel weer op weg geholpen.

  • Nadeel: Je zit vast aan een bepaald gebruik voor een langere periode. Als je dit niet afneemt, ben je het bedrag kwijt. Tenzij je meer gebruikt, dan betaal je daarvoor de afgesproken bedragen.


Cloud Solution Provider (CSP)


De derde variant, een vrij nieuwe maar de snelst groeiende van allemaal, is CSP, ook wel Cloud Solution Provider. Dit is een abonnementsmodel die precies past bij de aard van de Cloud. Je betaalt wat je ook daadwerkelijk gebruikt zonder afname en/of looptijdverplichting. CSP kan worden aangeschaft op twee manieren, CSP Direct en CSP Indirect. De keuze is afhankelijk van jouw use-case. Indirect partners kopen hun licenties in via cloud distribiteurs en resellen deze licenties aan hun klanten. CSP Direct partners kopen clouddiensten direct bij Microsoft in en ondersteunen organisaties met managed services. CSP Direct partners houden zich veelal bezig met het ontwerpen, implementeren, migreren naar en het beheren van cloud oplossingen. Hierdoor hebben zij vaak meer kennis en kunde van de services die zij aanbieden.

  • Voordeel: CSP is flexibele en betrouwbare optie. Je kunt zelf bepalen hoeveel en welke clouddiensten je afneemt. Vandaag kun je diensten aanzetten, om ze vervolgens over twee dagen weer uit te zetten. Hier zitten geen gevolgen aan. Kortom, je betaalt alleen wat je hebt verbruikt. Daardoor is het goedkoper. Heb je een week later drie keer zoveel nodig, dan kun je eenvoudig en snel opschalen. Een Direct Partner heeft daarnaast veel expertise en het is een groot voordeel dat je snel problemen kan oplossen met ze via supportcontracten. Tot slot profiteer je van diverse incentives en krijg je een maandelijkse factuur op basis van je dagelijkse gebruik.

  • Nadeel: Voorheen kocht je clouddiensten rechtstreeks bij Microsoft in. Nu zal je de bekende clouddiensten van Microsoft inkopen via een CSP direct of indirect partner. Een extra schakel in de keten, geeft mogelijk het gevoel van extra kosten en het onnodig weggeven van marges. Eerder het tegendeel is waar. Je consumeert flexibel en naar wat je gebruikt, en bij de juiste partner ook nog eens tegen een lager tarief.

Microsoft Azure Consumption Commitment (MACC)

Microsoft is recentelijk zelf met een nieuwe variant gekomen: MACC. Dit is een 12 maanden contract die rechtsreeks afgesloten wordt door Microsoft sales. Het contract is oorspronkelijk bedoeld voor organisaties die een transactable offer in de marketplace van Microsoft willen hebben. Tegenwoordig wordt het ook al breder in gezet.

  • Voordeel: bij een behoorlijk consumptie verbruik (denk aan zo'n 3000 euro per maand) kan er korting afgesproken worden. Daarnaast krijg je korting op Microsoft support en zijn er mogelijke incentives.

 

  • Nadeel: Je bent zelf verantwoordelijk voor je Microsoft support contract en de kosten daarvan. De kortingen zijn vaak minimaal en je staat niet direct in contact met een technische sparringpartner, waardoor het langer kan duren voordat problemen worden ontdekt en opgelost.

Op zoek naar een partner?

Ben je van plan op cloud services van Microsoft te gebruiken? Of ben je op zoek naar een flexibelere manier om je cloud services aan te schaffen? Hetzij dat je zoekt naar een partner met de kennis en kunde van de Microsoft cloud?


Intercept is jouw Microsoft Partner. We zijn geboren in het cloud tijdperk en zijn Azure Expert MSP. Daarnaast zijn we ook Gold Partner, ISO 27001:2013 gecertificeerd en leveren we je op de meest flexibele manier clouddiensten via CSP direct.

Vraag naar de mogelijkheden of ontvang kosteloos een (prijs)vergelijking van je huidige clouddiensten.