Blog

Waarom veel softwarebedrijven van IaaS naar PaaS overstappen

Gepubliceerd: 31 december 2021

Ingewikkelde software stacks, infrastructuur, hardware onderhoud en regelmatig updates uitvoeren, daar besteed je liever geen tijd aan. Toch is dit voor ontwikkelaars, die gebruik maken van een Infrastructure as a Service (IaaS) omgeving, vaste prik. Om makkelijker, sneller én goedkoper apps te produceren, stappen softwarebedrijven daarom over van een IaaS naar een Platform as a Service (PaaS) omgeving.

PaaS is de volgende stap in je cloudreis 

De tijd dat we naar een winkel gingen om een software-CD te kopen, die je vervolgens zelf moest installeren en updaten, kunnen we ons al bijna niet meer indenken. Op grote schaal worden er tegenwoordig apps in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. Nu de vraag naar apps exponentieel toeneemt, en je deze wereldwijd kunt verkopen, zijn veel Independent Software Vendors (ISVs) toe aan de volgende stap in hun cloudreis: een Platform as a Service.

Meer mogelijkheden, minder werk 

PaaS is een kant-en-klaar platform voor het implementeren van apps en services. Waarbij de onderliggende infrastructuur door Microsoft verzorgd wordt (zie afbeelding). Met een PaaS omgeving hoef je geen tijd meer te besteden aan het instellen en onderhouden van servers, authenticatie, patches, of upgrades van het besturingssysteem en de middleware. Jij kunt je volledig focussen op het bouwen, testen, uitrollen en optimaliseren van apps en services die jouw klant toegevoegde waarde bieden.

IaaS to PaaS

 

Snel inspelen op klantbehoeften

Platform as a Service omgevingen zijn zowel voor grote als kleinere softwarebedrijven dé oplossing om razendsnel in te kunnen spelen in de veranderende wensen en eisen van de markt. Zo ook voor het Deense Frontliners: "We hadden onze eerste betalende klant in september 2020”, vertelt CTO Jeannette Hansen van Frontliners. “Tegen het einde van 2021 verwachten we 9.500 gebruikers te hebben". Om ervoor te zorgen dat het platform van het Deense softwarebedrijf klaar is voor deze grote groei aan klanten, migreerde zij haar oplossing van IaaS naar PaaS. Lees de hele case.

Van virtuele machines naar Web Apps

Voor Frontliners betekende de overstap van IaaS naar PaaS een verschuiving van het gebruik van Virtuele Machines, naar de flexibiliteit en schaalbaarheid van een Web App. Met de juiste configuratie en minimale aanpassingen in de code kan bijna iedere Web Applicatie feilloos overgezet worden naar een Azure Web App. Web Apps is één van de 5 Azure PaaS diensten die je als Independent Software Provider niet wilt missen. Ontdek wat de andere 4 zijn.

 

Zeg maar dag tegen overbodige resources

Wie van IaaS naar PaaS overstapt neemt afscheid van alle overbodige resources. Het beheren van een Azure platform vraagt dan ook om andere expertises dan het beheer van traditionele datacenters. Voor bedrijven, die net als Frontliners meer snelheid willen maken en slim mee willen liften op reeds gedane investeringen, is de hulp van een Azure Expert Managed Service Partner (MSP) een uitkomst.

Altijd zorgeloos ontwikkelen

Een Azure Expert MSP is een ervaren partner die je niet alleen helpt bij een veilige migratie van IaaS naar PaaS, maar ook bij het beheren, monitoren en onderhouden van je omgeving. Ook adviseert deze partner je proactief over hoe je jouw omgeving continu verbetert. Zodat jouw klanten altijd snel en veilig toegang hebben tot hun bedrijfskritische systemen. En jij zorgeloos kunt ontwikkelen. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Bekijk onze Managed Services.

Ben jij klaar om de overstap van IaaS naar PaaS te maken? Aarzel dan niet, maar neem contact met ons op.